Jari Sarasvuo AS&H:n podcastissa: ”Arkkitehtuuri on alkemiaa”

06.11.2019

Oletko pohtinut sitä, mitä arkkitehtuuri oikeastaan loppujen lopuksi on? ”Alkemiaa”, väittää Arkkitehtitoimisto Soini & Horton Paremmin ajateltua arkkitehtuuria -podcastin ensimmäisessä jaksossa vieraileva Jari Sarasvuo.

Jaksossa Sami Horto ja Jari Sarasvuo sukeltavat arkkitehtuurin syvimpään olemukseen kulttuurievoluution, taiteen ja tarinoiden kautta, antiikin Roomasta aina Helsingin kaupunginosiin saakka. Miehet keskustelevat erityisesti arkkitehtuurin tehtävästä ja roolista ihmisille.

”Arkkitehtuuri on fyysinen käyttöjärjestelmä ihmiselle elämään, silloin kun puhumme esimerkiksi kaupungeista. Rakennus ja tilakokemus, mikä koetaan, vaikuttaa meihin hyvin eri tavalla, riippuen kuinka herkkiä me sille olemme. Pyhyyden kokemus esimerkiksi kirkossa on yksi hieno esimerkki siitä, miten tila meihin vaikuttaa”, Horto kuvailee podcastissa.

”Ja vähän arkisemmassa kontekstissa olen oppinut tällaisen asian, kun olen 30 vuotta auttanut työyhteisöjä ja avainhenkilöitä paremmin onnistumaan yhdessä, että ihmiset eivät uusiudu siinä arkitilassa, mihin he ovat jo vähän kuin sementoituneet. Jos on tarve uusiutua, oppia uutta, nostaa tasoaan tai sopia paremmasta yhteistyöstä, on erittäin hyödyllistä jättää se arjen ympäristö hetkeksi ja mennä uuteen tilaan. Ihmiset siis uusiutuvat uusissa tiloissa, koska silloin he näkevät toisensa ja mahdollisuutensa uudenlaisina. Eli minä näen, että tila on aivan keskeinen johtamisen työkalu”, Sarasvuo jatkaa.

Lisäksi Horto ja Sarasvuo pohtivat nykypäivän vaatimuksia, joihin arkkitehtuurin tulee vastata. Miten arkkitehtuuri kantaa kortensa kekoon kestävyyden, vastuullisuuden, inhimillisyyden ja tulevaisuuden paremman rakennetun ympäristön puolesta?

”Voi kysyä, voiko rakennus ylipäätään olla kaunis, jos se ei ole eettisesti oikein tuotettu? Tällainen luontoa kunnioittava, eettis-esteettinen näkökulma arkkitehtuurin pitäisi pystyä tuottamaan lähitulevaisuudessa hyvin piankin”, Horto toteaa.

Kuuntele jakso