Kalle Soini, hallituksen puheenjohtaja, osakas, arkkitehti SAFA

12.09.2019

Minä ja AS&H
Olen AS&H:n perustaja, vaikkei minun pitänytkään perustaa arkkitehtitoimistoa ensimmäisen toimistoni jälkeen. Toisin kuitenkin kävi. Tein työtä kiinteistökehityksen parissa ja se poiki suunnitteluprojekteja. Nopeasti havaitsin, etten selviä yksin. Palkkasin Kalle Ukonlinnan ja aloitimme suunnitteluhommat yhdessä. Toimeksiantoja tuli niin, että pian oli pakko perustaa arkkitehtitoimisto. Tässä vaiheessa otin yhteyttä Sami Hortoon, jota en varsinaisesti tuntenut, tiesin vain. Olin heittänyt hänelle aikoinaan ohimennen idean yhteisestä yrityksestä ja nyt nostin idean uudestaan esille. Sami nikotteli, koska oli juuri aloittanut tj:nä toisessa paikassa. Maalailin kuitenkin taivaalle sen verran loistavia tulevaisuuden kuvia, että sain hänet käännytettyä. Elettiin kevättä 2007 ja arkkitehtitoimisto syntyi. Samilla oli taloprojekti vaiheessa ja avioero ilmassa, minulla puolestaan isä kuolemassa syöpään. Oli siis erittäin huono hetki synnyttää mitään uutta.

Ensimmäinen toimistomme autotallitoimistosta muuton jälkeen oli 50 neliön luukku Kampissa. Toisena vuonna työntekijämäärämme nousi neljään ja pian jo kahdeksaan. Kasvoimme. Muutimme. Teimme hankesuunnitelmia ja kehitysprojekteja.

Maineemme oli hyvä, mutta muskelimme eivät riittäneet. Alkuun teimme pieniä projekteja, mutta sitten aloimme saada myös isompia, kuten esimerkiksi Kämp Gallerian uudistusprojektin…ja sitten vuonna 2010 tuli YIT:ltä yhteydenotto tutkia Pasilan alkava suurprojekti (sittemmin Triplana tunnettu). Me tutkimme ja pääsimme myös mukaan kaksivaiheiseen suunnittelukilpailuun. Alkumetreillä teimme suunnittelua yhdessä YIT:n vaatiman ”kansainvälisen tähden kanssa”, joka oli tässä tapauksessa hollantilainen Rem Koolhaas OMAsta. OMA jäi kuitenkin pois hankkeesta ja jatkoimme suunnittelutyötä yksin. Elokuussa 2013 arkkitehtikilpailun voittajaksi julkistettiin AS&H. Tämä tarkoitti suuria päätöksiä yritystoimintamme kannalta, mutta päätimme ottaa haasteen vastaan. Sopimus allekirjoitettiin 26.6.2014. Meillä oli tässä vaiheessa 18 työntekijää eli alkoi hillitön rekrytointirumba. Tarvittiin myös laatujärjestelmiä ja viranomaisten hyväksyntojä jne., jotta olimme kelvollisia lähtemään mukaan tähän valtavaan projektiin.

Triplan projekti on nyt, syyskuussa 2019, loppusuoralla ja voimme sanoa onnistuneemme hyvin. Olemme pysyneet aikatauluissa (jopa olleet edellä aikatauluista joissakin vaiheissa) ja saaneet kaikki rakennusluvat ja investointipäätökset ajoissa.

Innostun
Innostun uuden ja näkyvän luomisesta, arkkitehtuuriin panostamisesta ja siitä, että tekemisestä jää fyysinen todiste. Innostun myös uusista asioista, kuten esimerkiksi uusista teknologioista. Elämässä pitää olla haasteita, liian kauan ei saa olla liian helppoa. Nykyään innostun myös siitä, miten liiketoimintamme kehittyy ja miten saan työntekijämme ja asiakkaamme innostumaan.

Arvostan
Arvostan rehellisyyttä, yhdessä tekemistä ja jalat maassa toimintaa.

Olen ylpeä
Tripla on merkkiprojekti, josta tulen aina olemaan ylpeä. Olen ollut projektissa aktiivisesti mukana alkumetreiltä asti, viimeisen vuoden ajan hieman enemmän taustalla.

Minä
Olen sisäisen puheen ihminen eli keskustelen asioista itseni kanssa. En päätä isoja asioita hetkessä, vaan pohdin asioita eri näkökulmista. Maailmassani on tolkuton määrä harmaan sävyjä, musta-valkoisuus ei puhuttele minua. Luotan ihmisiin. ”Ei tämä elämä niin vakavaa ole”.