Podcast ”Helsinki kasvaa – miten liikkuminen pysyy perässä?”, Sami Horton vieraana Tommi Eskelinen, Ramboll Oy

29.10.2020

Podcast ”Helsinki kasvaa – miten liikkuminen pysyy perässä?”

Liikennesuunnittelun ja kaupunkisuunnittelun asiantuntija Tommi Eskelinen Ramboll Oy:stä ja arkkitehti Sami Horto AS&H:sta viittaavat keskustelun alkajaiseksi tuoreeseen Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelun MAL-raporttiin, jonka mukaan pääkaupunkiseudulle on tulossa lähivuosikymmeninä 500.000 uutta asukasta ja 300.000 työpaikkaa. Podcastissa keskustellaan siitä, mitä nämä luvut tarkoittavat liikenteen kannalta nytkin jo paikoin kovin ruuhkaisella Helsingin niemellä.

Suomessa liikenne ja rakentaminen aiheuttavat tällä hetkellä 55 % kaikista päästöistä ja liikenne 30 % hiilijalanjäljestä. Kun tiedämme, että tavoitteena on hiilineutraali Helsinki vuonna 2035, sopii kysyä, miten yhtälö toimii eli miten liikennehaasteet ratkaistaan?

Podcastissa pohditaan monenlaisia vaihtoehtoja: tietullit, kaupunkitunnelit, kadunvarsipysäköinnin hintojen korottaminen, pysäköintilaitoksien rakentaminen keskustan liepeelle, autoverotuksen nostaminen, satamaliikenteen siirtäminen pois keskustasta, logistiikkatoimintojen uudenlainen suunnittelu sekä ajoneuvoteknologian, joukkoliikenteen ja pyöräilyolosuhteiden kehittäminen jne. Korona-aika on tuonut liikennöimiseen oman haasteellisen vivahteensa, kun julkisen liikenteen käyttö on vähentynyt, yksityisautoilu kasvanut ja tavaran kuljetus lisääntynyt.

Liikenteen haasteita ei ratkaista tämän podcastin aikana, mutta se antaa varmasti ajattelemisen aihetta jokaiselle kuulijalle ja kulkijalle.